Een nieuwe begin

Een verhaal van hoop, geloof en liefde

(Gepubliceerd in For You Magazine, januari 2016)

Een nieuw jaar heeft iets hoopvols: hoe je leven ook is geweest de afgelopen tijd, hoe groot de uitdagingen ook: er komt altijd weer iets nieuws. Wat losgelaten werd in het najaar is een vruchtbare en isolerende laag geworden. Deze rust en bescherming maakt het mogelijk om te herstellen en moed te verzamelen om de nieuwe levenscyclus aan te gaan.

“Vertel me, wat ben je van plan te doen.

Met je ene geweldige en waardevolle leven?”

(Mary Oliver, House of light)

In de jaartraining / themasessies Natuur als Spiegel onderzoeken we levensthema’s aan de hand van de cyclus van de natuur.

  • In januari is het nog  stil, maar ondergronds bereiden we ons voor  op een nieuwe cyclus;
  • In februari onderzoeken we onze dromen;
  • In maart laten we ons inspireren door het vroege voorjaar;
  • In april onderzoeken we de kwetsbaarheid van nieuw leven en nieuwe creativiteit;
  • In mei gaan we echt iets (onszelf?) in de wereld zetten.

Lees verder over deze themasessies en jaartraining

hoop, geloof en liefde

Mijn verhaal

Mijn pad van bewustwording maakte in de eerste jaren vooral dat ik vraagtekens ging zetten bij de manier waarop ik tot dan toe had geleefd. In de loop van de tijd merkte ik dat ik ging wortelen als een boom, tot rust kwam en de vruchten en blaadjes losliet die me niet langer dienden.

Dus daar stond ik, ontdaan van oude zekerheden. Ik stond stevig, maar ik stond wel stil. Er kwamen vragen:

Wat wil ik van dit leven?
Wat wil dit leven van mij?

Naar mijn eigen waarden leven

Wandelingen in stilte, in de natuur, hielpen mij om mijn innerlijke stem te horen. Zij fluisterde af en toe woordjes, die precies weergaven wat mij ten diepste drijft. Geworteld. Zichtbaar. Flexibel. Speels. Verbinding.

Mindfulness bracht die wortels en als trainer werd ik zichtbaar. Diverse klanten stimuleerden mijn flexibiliteit en omdat het meestal niet als werken voelde, was er speelsheid. Ik verbond met met mezelf, de natuur en mijn deelnemers. Toch was dat blijkbaar niet genoeg, want de hoop op verbinding bleef sudderen. Er was hoop op meer.

Er was een wens om niet alleen te leven, maar geen actie om de kans te vergroten om niet langer single te zijn. Blijkbaar was ik er nog niet klaar voor. Misschien was mijn hart nog gewond en had het hersteltijd nodig. Misschien geloofde ik niet dat er iemand zou zijn die aan mijn wensen zou voldoen. Of misschien geloofde ik niet dat zelf een leuke partner zou zijn.

Omdat de hoop bleef sudderen, ging ik op onderzoek. Met oefeningen in zelfcompassie, wandelingen in de natuur en wat begeleiding hier en daar, bouwde ik het vertrouwen op. En toen iemand op een bepaald moment een duidelijke boodschap had dat het tijd voor me werd om het alleen-zijn op te geven, merkte ik dat ik erin geloofde. De daad bij het woord: ik heb me voor het eerst in mijn leven ingeschreven op een dating website.

Het was tijd voor verbinding, tijd voor een nieuwe partner, tijd voor liefde.  En alle kaarten bleken goed te liggen, want niet lang daarna was hij er.

mijn jaar begint goed - samen

Mijn jaar begint goed, samen.

Wat zijn belangrijke dingen in jouw leven?

Weet je het nog niet of geloof je ook niet dat het voor jou is weggelegd?

Kijk of je de moed kunt opvatten om te onderzoeken wat je weerhoudt. Maak er werk van, want het leven is te kort om dat wat echt belangrijk voor je is, nog langer voor je uit te schuiven.

Heb je een boost nodig?

Ik loop graag een stukje met  je mee, om je te ondersteunen, zacht te confronteren, met je te onderzoeken en te sparren. De natuur doet ook mee, als een extra coach die troost, spiegelt en inspireert.

Klik hier voor meer informatie over wandel- en natuurcoaching

419

Zelfcompassieschaal

Hoeveel compassie heb jij met jezelf? Doe de test!

Lees elke uitspraak zorgvuldig voordat je antwoord geeft.
Geef aan hoe vaak je het genoemde gedrag vertoont.

1 / 12

Wanneer ik ergens door van streek ben, probeer ik mijn emoties in evenwicht te houden.

2 / 12

Ik heb grote moeite met het accepteren van de delen van mijn persoonlijkheid die me niet bevallen.

3 / 12

Ik probeer mijn tekortkomingen te zien als deel van het mens-zijn.

4 / 12

Wanneer iets wat belangrijk voor me is niet lukt, heb ik het gevoel dat ik de enige ben.

5 / 12

Wanneer er iets pijnlijks gebeurt, probeer ik op een evenwichtige manier naar de situatie te kijken.

6 / 12

Ik oordeel hard over mijn eigen tekortkomingen en fouten.

7 / 12

Wanneer ik het gevoel heb dat ik tekortschiet, probeer ik mezelf eraan te herinneren dat de meeste mensen dat gevoel weleens hebben.

8 / 12

Wanneer ik somber ben, ga ik piekeren en stilstaan bij alles wat niet goed gaat.

9 / 12

Ik probeer begripvol en geduldig te zijn als het gaat over de aspecten van mijn persoonlijkheid die me niet bevallen.

10 / 12

Wanneer ik somber ben, denk ik dat andere mensen waarschijnlijk gelukkiger zijn dan ik.

11 / 12

Wanneer iets wat belangrijk voor me is niet lukt, word ik verteerd door het gevoel dat ik tekortschiet.

12 / 12

Wanneer ik een bijzonder moeilijke periode doormaak, geef ik mezelf de zorg die ik nodig heb.

Vul je gegevens in en ontvang de uitslag in je mailbox, PLUS een uitgebreide toelichting en tips!