Achtergrondinformatie Mindful Zelfcompassietraining MSC

De Mindfulness en Zelfcompassietraining is in de Verenigde Staten ontwikkeld door Kristin Neff en Christopher Germer. In het Engels heet de training Mindful SelfCompassion, afgekort MSC.

Ik heb er een paar elementen in gemixt van de training die Frits Koster en Erik van de Brink hebben ontwikkeld – de Mindfulness Based Compasionate Living training (MBCL)*.

MSC en MBCL overlappen sterk. Ook de bronnen van beide trainingen zijn eigenlijk dezelfde: m.n. Kristin Neff, Christopher Germer, Paul Gilbert, Tara Brach, Rick Hanson.

*) Ik ben in 2012 opgeleid om de MBCL-training te geven en in 2014 heb ik de MSC trainersopleiding gevolgd. Ik heb er daarna voor gekozen om me op de MSC-training te richten, maar vond enkele elementen van de MBCL zo waardevol dat ik die erin heb verweven,

Quote Christopher Germer - a moment of selfcompassion can change your entire day

Kristin Neff is Phd (doctor) aan de universiteit van Massachusetts. Ze heeft zich specifiek toegelegd op onderzoek naar zelfcompassie. Daarnaast beoefent ze al heel lang (boeddhistische) meditatie. Ze heeft de bestseller ‘Zelfcompassie’ geschreven. Daarnaast is ze moeder van aan authistische jongen en daarover schreef ze ‘De paardenjongen’.

Website van Kristin Neff (Engelstalig): https://self-compassion.org

Christopher Germer is een zeer ervaren therapeut en jarenlang meditatiebeoefenaar. Hij is verrassend leuk en goed als trainer, met veel humor. Hij schreef het boek ‘Mindfulness en Zelfcompassie’. Hij woont en werkt in de Verenigde Staten, maar zoals zijn achternaam doet vermoeden: hij heeft Duitse roots.

Website van Christopher Germer (Engelstalig): https://chrisgermer.com

Frits Koster heeft een aantal jaren als boeddhistisch monnik geleefd in onder andere Thailand. In 1988 is hij teruggekomen in Nederland. Hij begeleidt meditatieactiviteiten in Nederland en Ierland, onder andere rond vipassana (een boeddhistische stroming) en (zelf-)compassie. Frits geeft ook lezingen en hij heeft enkele boeken geschreven.

Website Frits Koster: https://www.fritskoster.nl

Erik van de Brink is psychiater/psychotherapeut in de GGZ regio Groningen. Daarnaast is hij mindfulnesstrainer, met een langdurige eigen meditatiepraktijk. Hij ontwikkelde samen met Frits Koster de MBCL training en hij werkt veel met (zelf-)compassie, zowel met groepen als met individuen.

Website van Erik van de Brink: https://mbcl.nl

Tara Brach

Spreker, auteur, boeddhist. Zij brengt Oost en West bij elkaar, waarbij de nadruk ligt op (zelf-)compassie. Haar boeken zijn geschikt om zelf mee aan de slag te gaan.

Paul Gilbert

Klinisch psycholoog, spreker, auteur onderzoeker. Hij heeft onder andere een theorie uitgewerkt over onze drie emotiereguleringssystemen, waarvan een dominant deel het reptielenbrein.

Rick Hanson

Psycholoog, spreker, auteur en onderzoeker. Hij legt verbanden tussen meditatie en de hersenen. Hij schreef de boeken ‘Boeddha’s Brein’ en ‘Geheugen voor Geluk’.

De MSC training van Kristin Neff en Christopher Germer

Kristin Neff (van het filmpje over zelfcompassie en zelfwaardering) en Christopher Germer hebben een training ontwikkeld om tegelijk aan de slag te gaan met mindfulness – om je bewust te worden – en zelfcompassie – om dat op een vriendelijke manier te doen.

De zachte methode rust op drie peilers:

 1. Liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf (t.o. zelfkritiek)
 2. Medemenselijkheid en verbinding (t.o. jezelf isoleren)
 3. Mindfulness: gewaarzijn van je gedachten en emoties (t.o. worden overweldig)

Klik hier voor meer informatie

De MBCL training van Frits Koster en Erik van de Brink

De Mindfulness en Zelfcompassietraining is vooral gebaseerd op de MSC training. Inhoudelijk – vooral de oefeningen die je (in de sessies en thuis) doet, blijkt dat de MSC sterk overlapt met de MBCL. Dat is niet zo gek als je ziet dat beide eigenlijk uit dezelfde bron komen (Neef, Germer, e.a.). Zeker 80% van de oefeningen zijn gelijk. Het verschil zit in de wijze waarop, en de volgorde waarin, ze worden geïntroduceerd.

Ik heb de MSC als uitgangspunt genomen en heb daar een paar dingen uit de MBCL in gemixt. En natuurlijk is er altijd het sausje van de trainer zelf.

NB De MBCL is specifiek ontwikkeld als een vervolgtraining na de 8-weekse mindfulnesstraining. Maar voor sommige mensen is zelfcompassie een meer passende eerste stap op het pad van mindfulness en (zelf-)compassie. De MSC-training is daarom zo opgebouwd, dat hij geschikt is als basistraining, maar ook als vervolgtraining.

Voor wie is de Mindful Zelfcompassietraining geschikt?

 • Voor mensen die alle kansen hebben gekregen: ze moeten het zélf allemaal waarmaken!
 • Voor mensen die een minder goede start hebben gehad en minder liefde en steun hebben ervaren dan ze voor een gezonde ontwikkeling nodig hadden.
 • Voor mensen die vaak kritisch zijn naar zichzelf
 • Voor mensen die zichzelf ontoereikend vinden
 • Voor mensen die hun hart (vaker) willen (leren) openen
 • Voor mensen die hun hart te veel openen en ‘leeglopen’ (o.a. zorgverleners)

De training is geschikt voor zowel beginners als gevorderden op het gebied van mindfulness. Beginners maken een mooie start met bewust en mild leven. Gevorderden verdiepen hun beoefening en inzichten, met het accent op vriendelijkheid voor zichzelf.

Inhoud van de Mindful Zelfcompassietraining

In de Mindful Zelfcompassietraining leer je:

 • Hoe je kunt stoppen zo hard tegen jezelf te zijn
 • Hoe je makkelijker kunt omgaan met moeilijke emoties
 • Hoe je jezelf kunt motiveren met aanmoediging in plaats van kritiek
 • Hoe je moeilijke relaties kunt transformeren (zowel je huidige relaties als die uit het verleden)
 • Mindfulness en Zelfcompassie oefeningen voor thuis en in het dagelijks leven
 • Iets over de theorie en onderzoek achter het programma
 • Hoe je zelf je beste leraar kunt worden

Voorbeelden van oefeningen:

 • Mini-meditaties om in je dag te integreren
 • Schrijf- en creatieve oefeningen
 • Lichaamsgerichte oefeningen
 • Geleide voorstellingen
 • Diverse vormen van meditatie

419

Zelfcompassieschaal

Hoeveel compassie heb jij met jezelf? Doe de test!

Lees elke uitspraak zorgvuldig voordat je antwoord geeft.
Geef aan hoe vaak je het genoemde gedrag vertoont.

1 / 12

Wanneer iets wat belangrijk voor me is niet lukt, word ik verteerd door het gevoel dat ik tekortschiet.

2 / 12

Wanneer iets wat belangrijk voor me is niet lukt, heb ik het gevoel dat ik de enige ben.

3 / 12

Ik probeer begripvol en geduldig te zijn als het gaat over de aspecten van mijn persoonlijkheid die me niet bevallen.

4 / 12

Ik heb grote moeite met het accepteren van de delen van mijn persoonlijkheid die me niet bevallen.

5 / 12

Wanneer ik ergens door van streek ben, probeer ik mijn emoties in evenwicht te houden.

6 / 12

Wanneer ik somber ben, denk ik dat andere mensen waarschijnlijk gelukkiger zijn dan ik.

7 / 12

Wanneer ik somber ben, ga ik piekeren en stilstaan bij alles wat niet goed gaat.

8 / 12

Wanneer ik het gevoel heb dat ik tekortschiet, probeer ik mezelf eraan te herinneren dat de meeste mensen dat gevoel weleens hebben.

9 / 12

Ik probeer mijn tekortkomingen te zien als deel van het mens-zijn.

10 / 12

Wanneer ik een bijzonder moeilijke periode doormaak, geef ik mezelf de zorg die ik nodig heb.

11 / 12

Wanneer er iets pijnlijks gebeurt, probeer ik op een evenwichtige manier naar de situatie te kijken.

12 / 12

Ik oordeel hard over mijn eigen tekortkomingen en fouten.

Vul je gegevens in en ontvang de uitslag in je mailbox, PLUS een uitgebreide toelichting en tips!