Ontmoet de trainer: Esther Hasselman

Ontmoet de trainer: Esther Hasselman

Je moet de tijd nemen voor dingen. Die investering verdien je dubbel en dwars terug.

Bio Esther Hasselman kort

 • Geboren en getogen in Twente
 • In Utrecht communicatie gestudeerd (deels part-time)
 • 20 jaar gewerkt in de zakelijke dienstverlening
 • Op haar 40e het roer omgegooid en voor zichzelf begonnen als coach-trainer:
  • Life Coach, Stress- en Burn-outcoach, HSP-coach sinds 2010
  • Mindfulnesstrainer sinds 2010
  • (Zelf)Compassietrainer sinds 2013
  • Yogadocent sinds 2015
  • Trainer mindful communiceren sinds 2020
 • In 2017 verhuisd naar de regio Rotterdam-Delft
 • Woont samen met haar vriend en kat in Delfgauw

“Er ontstond snel een veilige, vertrouwde sfeer in de groep.”

“Je verzorgt de training op een zowel professionele als betrokken wijze.”

“De training heeft me inzicht en rust gebracht.”

vmbn en mindfulness register

Ik ben gecertificeerd categorie 1 bij de beroepsvereniging VMBN. We zitten in een transitie naar het Mindfulness Register (kwaliteitsregister voor mindfulnesstrainers) en daar is mijn registratie (‘gevorderd trainer’) ook rond. Dit betekent dat veel verzekeraars vergoedingen geven vanuit de aanvullende verzekering (categorie ‘preventie’, letterlijk ‘mindfulness’). Informeer bij je verzekeraar naar de mogelijkheden!

Vriendelijke aandacht

Ik geloof écht dat aandacht de oplossing is voor heel veel problemen. Een belangrijke toevoeging: het moet wel vriendelijke aandacht zijn. Want zonder vriendelijkheid wordt aandacht een kille staar.

Volgens mij helpt vriendelijke aandacht om meer begrip voor elkaar te hebben, om de dingen in één keer goed te doen en om de juiste keuzes te maken in ons leven.

Over Esther Hasselman

Vroeger op het schoolplein was ik al aan het trainen en coachen. Mijn fascinatie voor (de kracht van) massacommunicatie heeft mij echter op een heel ander spoor gezet. Na een carrière van ca. 20 jaar in de zakelijke dienstverlening, ben ik uiteindelijk bij mijn roots teruggekomen.

Als trainer-coach breng ik in de sessies mijn eigen aandachtspunten mee, zoals:

 • nuchterheid en humor;
 • natuurlijke intuïtie;
 • lichaamgerichtheid.

Nuchterheid en humor

Ik hoor van (oud-) deelnemers dat ik de stof op een nuchtere manier breng. Dat vind ik prettig om te horen; het is fijn als mensen het heel direct kunnen verbinden met het dagelijks leven, waarin je door allerlei onverwachte gebeurtenissen kunt worden aangespeeld. Ook ik loop daar nog altijd tegenaan en voel me nog geregeld ‘bewust onbekwaam’. Juist dan komt die mildheid, die (zelf-)compassie, om de hoek kijken: we hoeven onszelf niet te perfectioneren voordat we voluit kunnen leven. We zijn er al, we staan al midden in ons leven en we zijn Ok zoals we zijn, mét onze nare dingen en onze rare dingen.

En het is óók Ok om iets te wensen … Dat je geen pijn hebt bijvoorbeeld, of geen angst. Of dat je veilig en gelukkig bent. Ook dat is compassie, nuchter gezegd.

Natuurlijke intuïtie

Mijn roots liggen in Twente, waar ik mijn jeugd doorbracht. Na de middelbare school verruilde ik Enschede voor Utrecht, waar ik ruim 25 jaar heb gewoond en gewerkt. Sinds 2017 woon ik in een klein dorpje tegen Delft aan. Ondanks dat ik altijd in de stad heb gewoond, voel ik me aangetrokken tot platteland en natuur. Ik trek er vaak op uit, om te wandelen en te mediteren. Ook met klanten ga ik graag naar buiten. De natuur is meer dan een aanvulling; zij vormt de basis van mijn coachtrajecten. Ik kan vooral buiten goed werken met mijn natuurlijke intuïtie. Ik kom mét de klant tot rust; samen komen we snel tot de kern.

“De benaderingswijze (gelijkwaardig en respectvol) en humor”

“Je brengt de materie echt tot leven.”

“Je bent heel stevig aanwezig, maar geeft tegelijk iedereen de ruimte.”

Lichaamgericht

Een ander aandachtspunt dat ik meeneem in de trainingen is aandacht voor het lichaam. Ik ervaar dagelijks aan mijn eigen lijf dat het me veel te vertellen heeft en dat mijn lichaam over hoe het met me is; eigenlijk is het op gevoelsniveau veel intelligenter dan mijn hoofd.

Bij de Mindful Zelfcompassietraining gaat het er meestal niet over wat je wilt (een hoofdvraag), maar om wat je nodig hebt (een lijfvraag). Ik besteed dus geregeld aandacht aan wat we lichamelijk voelen; welk signaal het lichaam in een bepaalde situatie afgeeft.

Ik ben Dru Yoga docent, ook wel de yoga van het hart genoemd. De yoga integreer ik waar mogelijk in mijn workshops en trainingen.